-tema la istorie-
In data de 25 decembrie 1989, Nicolae Ceausescu, dictatorul Republicii Socialiste Romania este asasinat, in urma unui asa-numit "proces". In acea data a inceput o noua era pentru tara noastra.
Incetul cu incetul am inceput sa avem ce sa mancam, sa nu mai stam la cozi zile si nopti, sa avem legaturi externe, sa vorbim despre orice vrem, a inceput libertatea pentru un popor care nu stie nici in ziua de astazi, la 20 de ani de libertate si democratie, sa o gestioneze si sa o controleze.
Suntem inca adolescenti in ceea ce priveste independenta ce ne-am capatat-o prin revolutie, prin omoruri, prin procese-gluma si prin tradare de la mica la inalta.
Am ajuns, in 20 de ani, sa obtinem atatea lucruri care sa ne ajute sa ne integram intr-o societate mai evoluata incat ne-au stricat mentalitatea si am ajuns sa interpretam totul gresit pana la extreme. Nimeni nu se mai gandeste la ceea ce este cu adevarat corect, etic, moral, legislativ sau alte cele. Noi ne gandim cum sa fortam legea in favoarea noastra. Spiritul liberal si egoist din noi a fost cultivat dupa caderea comunismului, unde trebuia impartit totul in mod egal pentru fiecare, insa, evident, excluzand activistii de partid care aveau beneficii in plus. Daca stam sa comparam, nu gasim prea multe diferente in aceasta privinta intre Romania dupa '89 si Romania pana in '89. Politicienii si in ziua de astazi se gandesc tot la ei insisi, dar ies la rampa cu declaratii in care sustin ca favorizeaza poporul si ne reprezinta noua interesele. Nimic mai fals, insa nici inainte de '89 nu era diferit.
Traim inca intr-o tara in care avantajele materiale din ziua de astazi ne guverneaza, insa in esenta am ramas niste comunisti. Toti vrem putere absoluta, toti luptam pentru ea, insa nu se observa acest lucru decat in clasa politica unde jocurile sunt mai mult sau mai putin pe fata facute.
Din cauza atator scandaluri si intrigi, conflictelor de interese si luptelor pentru suprematia financiara vom ajunge ca italienii sa ni se impuste mafiotii in plina strada, pana cand cineva va invinge si ne vom gasi pacea. Nu cred ca vom putea ajunge la o armonie economica, sociala, administrativa pe cai legale, atata vreme cat "interesele noastre sunt reprezentate" pe plan intern si international de niste mafioti cu patalama la mana, cercetati in diverse procese penale de catre DNA pentru "luare de mita", "coruptie la nivel inalt", "inalta tradare" si alte astfel de acuzatii. Constitutia a fost depasita de mult la noi in tara, cu sau fara vointa, pana si cei corecti au ajuns sa recurga la strategii non-constitutionale pentru a face dreptate, caci altfel nu se poate intr-un sistem corupt de la mic la mare.
Stam si dezgropam Arhivele Securitatii la CNSAS degeaba, cand noi ne luptam cu actuale forte. Inainte erau nimeni, niste bieti informatori sau ofiteri care aveau de castigat niste casute de pe urma faptului ca turnau si faceau politie politica, iar azi au ajuns multimilionari. Oare de ce? Ce e mai rau pana la urma? Ca acum fura de la intreaga populatie a tarii sau ca inainte bateau, arestau si torturau psihic cativa oameni? Nu suntem o tara facuta din oameni de valoare, dar nici macar cei care au facut ani grei de inchisoare pe timpul comunismului nu erau numai valori morale si culturale ale tarii.
Mentalitatea noastra este una imbatranita, desi unii incearca sa evidentieze anumite aspecte tinere ale generatiei. Toata aceasta sistematizare a clasei politice va fi distrusa abia peste ani si ani si ani de chinuri si de incercari de a razbate intr-o astfel de lume. Comunismul ne bantuie si ne influenteaza si acest lucru se va mai intampla multa vreme, iar poate-poate vom reusi sa schimbam ceva atunci cand noi, generatia de dupa '90 vom creste si ne vom interesa de probleme tarii si ne vom pune mintea si banii la contributie sa schimbam ceva. Pana atunci, slabe sanse cu un Ion Iliescu ce doreste doar sa traga sforile dupa propria sa vointa, cu un Dinu Patriciu care incearca sa-si atraga dependenti de bani in jurul lui pentru a-i face sa-i reprezinte in mod exclusiv in tara si in strainatate interesele de natura materiala si pentru a-i facilita extinderea averii prin alte si alte firme, companii, fundatii si alte asemenea.
"Comunismul a murit, dar spiritu-a ramas in tara,
Ne indreptam cu pasi mari spre-o parodie nationala"
imi place cum o pustoaica de 16 ani isi permite sa comenteze despre o tara in contextul unui regim totaliar pe care nici macar nu la trait singurul ei contact cu comunismul fiind ... in cel mai fericit caz o carte rogojita sau un profesor melancolic. Dar noi traim intr-o epoca postmodernista in care toti se cred atat de cultivati incat orice tema este accesibila.
ReplyDeletein primul rand, nu am 16 ani.
ReplyDeletein al doilea rand scrie la inceputul articolului "-tema la istorie-", in concluzie, asta mi s-a cerut sa fac. eu mi-am exprimat opinia. acum hai sa nu ne exprimam opinia despre prezent in raport cu trecutul, ca parca am fi niste picati din luna care daca nu au trait pe pielea lor comunismul in romania habar nu au! "inteligent" e tot ceea ce pot spune despre comentariul tau!
This comment has been removed by the author.
ReplyDeletetzicu, mananci bataie!!!!!!!!
ReplyDelete